PROGRAMOK

Látnivalók

Zádor-vár (3 km)

A várrom egy könnyű séta keretében a háztól a vár jelzést követve kb. 45 perc alatt megközelíthető, a kirándulók ajándéka a gyönyörű panoráma.

Hegyestű (23 km)

A Balaton-felvidék talán leglenyűgözőbb geológiai természeti csodája, a Zánkától nem messze magasló, a tó felé szelíd, tipikus szőlőhegy arcát mutató Hegyestű, melynek túloldalát kettévágta a hajdani kőbánya. A bányaudvar fölé magasodó, kétszintes, függőleges bazaltoszlopokból álló, irdatlan sziklafal lenyűgöző látványt nyújt, és még a páratlan kilátást nyújtó hegytetőre is fel tudunk mászni.

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár (12 km)

A Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb vára a nagyvázsonyi Kinizsi vár, mely nevét a minden csatáját győztesen megvívó legdicsőségesebb uráról, a törökverő Kinizsi Pálról, Mátyás király legendás hadvezéréről kapta.

Tihany gejzírkúpok, kilátó, Lóczy Lajos tanösvény (11km)

Az Ófaluból induló közepesen nehéz túra az idilli Belső-tó érintésével kúszik fel a legfontosabb gejzírkúpokra, majd a Gejzírmezőn keresztül a félsziget nyugati részén lévő legmagasabb csúcsaira felkapaszkodva, végig pazar kilátást nyújtva a Külső-tó mellett ér vissza a faluba.

Örvényesi vizimalom (8 km)

A Balaton-felvidék egyik legszebb ipartörténeti emléke a hangulatos, máig működőképes örvényesi vízimalom.

Balatonudvari, régi temető (10 km)

Balatonudvari különleges látnivalója a védetté nyilvánított régi temető, ahol közel ötven szív alakú, fehér mészkőből faragott sírkő látható.

Borászatok

Arias Borászat (Kálmán Szőlőbirtok)

Kálmán Józsit már másodszorra választották idén az Év Borászának a Balatonfüred-Csopaki borvidéken. A borai szerintük finomak, a címkék viszont kétséget kizáróan a legszebbek a vidéken. Kóstolni a borászatban nem lehet, de vásárolni igen, az aszófői út mellett. Tel: 06 30 347 2415

Balogh Pince

A falu határában, Aszófő irányában épült nemrég a borászat új épülete. Bejelentkezés után borkóstolásra is van lehetőség. Balogh Róbert, tel: 06 70 371 9436

Strommer Pincészet és Borterasz

Ha viszont kóstolni is szeretnének és a kilátásban is gyönyörködni, akkor Tótvázsony felé kell venni az irányt, és balra a táblánál lekanyarodni. Kihagyhatatlan. facebook.com/strommerbor

Gasztronómia

Marika és Jani bá' Vendégasztala, Pécsely

10 perc sétára a háztól, a szőlődombok között egy igazi kincs bújik meg. Jó kedélyű vendégfogadás, házias ételek, citeraszó, itt kell kezdeni! Előző nap be kell jelentkezni, menü a Facebook-on, cím a Google Maps-en, csak kp. Tel: 06 20 399 2228

Zománc Bisztrócska, Vászoly

Házias ételek egy kis csavarral magas minőségben. A szomszéd falu bisztrója mindig zöldebb...

Kuti Kerti Kisvendéglő, Vászoly

Családias vendéglő a vászolyi tavacska partján, hangulatos és finom.

Szőlősi Kocsma, Balatonszőlős

Cool kocsma, funky ételek a másik irányban, szintén a szomszédban.

Picitmás étterem, Balatonszőlős

Kultikus hely, autentikus konyha, átgondolt enteriőr, pazar kilátás. Ezt ne hagyd ki!

Aszófői Halsütő, Aszófő

Igazi klasszikus halsütő Tihany és Aszófő között az út mellett, nagy halválaszték.

Vasüzlet, Balatonfüred

Faszenes grillen sült húsokkal. Izgalmas húsmentes ételekkel. Kisüzemi sörökkel.

Susanne Daucher ecetek

Susanne a 90-es években költözött Pécselyre Németországból és a szobrászkodást feladva készít egyedülálló eceteket, chutney-kat, lekvárokat. Be kell kopogni, vagy felhívni, mindig szívesen fogadja a látogatókat. Érdemes ide egy kitérőt tenni. Tel: 06 20 554 6779

Hét kenyér zarándokpékség

A Hideghegyen, Pécsely felett elképesztő kilátással a Balatonra található a pékség, ahol péntekenként és szombatonként sütnek kenyeret és süteményeket, amit akár helyben is fogyaszthatunk helyi borokkal kísérve. Szeretik, ha gyalog zarándokol oda a látogató. Több info: facebook.com/hetkenyer

Vászolyi Sajtmanufaktúra, Vászoly

Nem csak egy újabb sajtkészítő, ezek tényleg finomak és különlegesek, nem ma kezdték. Szombaton 10 és 14 óra között nyitva vannak, egyébként csak bejelentésre.

Balatoni strandok

Sajkod

Ebben a strandban az a pláne, hogy a Tihanyi-félsziget egy eldugott fertályán, a tóba szakadó erdős hegyek lábánál terül el. Az elhelyezkedés miatt itt kifejezetten gyorsan mélyül a víz, több lépcsőn keresztül lehet bejutni. Sok-sok árnyék és két büfé is segít a lazulásban.

Gödrösi szabadstrand, Tihany

A révhez vezető autóút mellett egy keskeny sáv maga a strand, ahol korlátozott számban lehet törülközőt letenni a kibetonozott partra. Ha csak úszni szeretnél egy jót, akkor ez a legmegfelelőbb hely. Nagy a parkoló és isteni a lángos.

Platán (Vadkacsa) szabadstrand, Örvényes

Az északi part egyik legaranyosabb, és talán még nem túl széles körben ismert helye az ingyenes örvényesi strand. Aki el szeretné kerülni a zsivajt, a tömeget, az ide jöjjön, nem annyira felkapott, de jól ellátott.

Kisfaludy strand, Balatonfüred

Az Aranyhíd sétány mentén található Kisfaludy strand úgy őrizte meg családias hangulatát, hogy közben rengeteg program és játék közül lehet választani.

Esterházy strand, Baltonfüred

A Tagore sétány keleti végén található Esterházy-strand az exkluzív kategóriát jelenti az északi parton, ami a parkosított plázsnak, a tihanyi panorámának, az élményfürdőnek, a pihenőteraszoknak és a sportpályáknak köszönhető.

Lovaglási lehetősgek

Patent Lovarda

Balatonszőlős, tel: 06 20 970 1535

Mayer Lovasudvar

Balatonfüred, Aszófői út, tel: 06 70 391 7488

Tihanyi Lovasudvar

Tihany, tel: 06 30 275 3293

Piacok

Liliomkert piac, Káptalantóti

A termelőipiac-őrület elindítója és legismertebb képviselője, mióta megnyílt fogalommá vált a termelők és a vásárlók körében. Vasárnaponként utánozhatatlan a hangulat, nem csak a környékbeliek találkoznak itt, hanem az egész Balaton-felvidékről jönnek a látogatók. Helyi termelőket, kézműves élelmiszereket, házi sajtokat, pirospozsgás néniket, isteni réteseket találsz itt.

Piac Placc, Tihany

Régiségek mellett sok a termelői élelmiszer, zöldség, jó büfék, szombat délelőttre kihagyhatatlan program.

Termelői és Bolhapiac, Balatonfüred

Hétfőtől péntekig a piaccsarnok minden jóval tele, zöldségek, tőkehúsok, füstölt húsok, pékáruk nagy választékban. Szombat délelőtt kiegészül egy bolhapiaccal, antikvár könyvekkel a külső részen.

Vászolyi Piac

Minden hónap első és harmadik szombatján a faluház udvarán pakol ki 10-15 kereskedő, hangulatos, családias, jó a kolbász.

Copyright © 2024 Erdős Vendégház | Impresszum | Adatkezelési tájékoztató